Wpis
Składniki:
-500g mąki pszennej,
-1 opakowanie drożdży suszonych (8g),
-1 szklanka śmietany 18%,
-1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
-100g masła,
-ok. 300g marmolady (u mnie powidła:))
Drożdże wymieszać z cukrem, śmietaną - jeśli używacie świeżych drożdży warto wymieszać z odrobiną mąki i odstawić na chwilę, aż zaczną pracować.
Do mieszanki drożdży dodać mąkę, całe jajka i rozpuszczone, lekko przestudzone masło oraz szczyptę soli.
Zagnieść ciasto. Umieścić w misce natłuszczonej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi swoją objętość wyjąć z miski, podzielić na części i każdą część lekko rozwałkować, pociąć na trójkąty, kłaść nadzienie i zawijać rogaliki.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 10min, aż do zarumienienia.
Po wyjęciu studzić na kratce. Polecam posmarowanie roztopionym masłem i posypanie cukrem z cynamonem (palce lizać :))
Smacznego!