Kawiarenka u Anuli

Wpis

poniedziałek, 29 października 2012

Rogaliki drożdżowe

 

nieupieczone rogaliki

Uwielbiam rogaliki drożdżowe. Zazwyczaj jak je piekę to muszę robić od razu dwie (lub trzy :) blachy, bo tak szybko znikają.

 

 

Składniki:

-500g mąki pszennej,

-1 opakowanie drożdży suszonych (8g),

-1 szklanka śmietany 18%,

-1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,

-100g masła,

-ok. 300g marmolady (u mnie powidła:))

 


Drożdże wymieszać z cukrem, śmietaną - jeśli używacie świeżych drożdży warto wymieszać z odrobiną mąki i odstawić na chwilę, aż zaczną pracować. 

Do mieszanki drożdży dodać mąkę, całe jajka i rozpuszczone, lekko przestudzone masło oraz szczyptę soli.

Zagnieść ciasto. Umieścić w misce natłuszczonej olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy podwoi swoją objętość wyjąć z miski, podzielić na części i każdą część lekko rozwałkować, pociąć na trójkąty, kłaść nadzienie i zawijać rogaliki.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec ok. 10min, aż do zarumienienia.



 

Po wyjęciu studzić na kratce. Polecam posmarowanie roztopionym masłem i posypanie cukrem z cynamonem (palce lizać :))

 

rogaliki upieczone

 

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
anula8891
Czas publikacji:
poniedziałek, 29 października 2012 22:40

Polecane wpisy